25 Haziran 2008 Çarşamba

Etkin bir biçimde tartışmanın yolları

Sevgiliniz ya da eşinizle zaman zaman tartışmanız normal hatta sağlıklı. Hiç tartışmayan çiftlerin çok mutlu olduğunu sanıyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Önemli olan tartışmayı kavga boyutuna taşımamak, saygıyı yitirmeden, bir sonuca varabilecek şekilde, yani etkin bir biçimde tartışmayı başarmak...

Bunun için;

* Öncelikle, konuşurken sürekli olarak ne söyleyeceğinize odaklanmayın. Bir sonraki söyleyeceğiniz şeyi düşünerek konuşursanız, karşı tarafı hiç dinleyemezsiniz. Verimli bir tartışmada konuşmak kadar, karşı tarafı -onun lafını kesmeden- dinleyebilmek de çok önemlidir. Karşı taraf lafını bitirene kadar onu sakin sakin dinleyin, sakın sinirlenmeyin ya da karşı tarafın lafını bölmeyin. Böylece o da sizi dinlemek zorunda kalır.

* Konuşurken ses tonunuzu yükseltmeyin; sakin, kendinden emin, tane tane konuşun ve şu tip cümleler kullanın: "Şöyle olduğunda şöyle hissediyorum", "Şöyle davranılması beni kırıyor" gibi. "Sen şöylesin, bana şunları yaptın" gibi karşı tarafı suçlayıcı bir tarza geçerseniz, o da savunma ihtiyacı hisseder ve olay büyür.

* Kelimelerinizi dikkatli seçin. Unutmayın; kendinizi, ne hissettiğinizi karşı tarafa açıklamayı amaçlıyorsunuz ve tabii bir sonuca varmayı, karşı tarafı suçlamayı değil.

* Eşinizin söylediklerine saygı duyun, ona katılmak zorunda değilsiniz ama onu anlamaya çalışabilirsiniz.

* Asla geçmişi gündeme getirmeyin, tartışmalarınızda "bugünü" yaşayın.

* Tartışmanın karşılıklı konuşma ve dinleme şeklinde akıp gitmesine izin verin. Bu şekilde karşınızdaki kişinin de bakış açısını anlayabilirsiniz. Sakın bağırmak ya da kötü kelimeler kullanmak gibi bir hataya düşmeyin, bu şekilde bir sonuca varmanız mümkün değil.

* Bazen, söylenenleri anlamak ya da sindirmek için zamana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu zamanı kendinize ve karşı tarafa tanıyın ve biraz sakinleştikten sonra "sağlıklı" tartışmanıza devam edin.