19 Haziran 2008 Perşembe

İlişkideki Problemleri Çözme Yöntemleri

Her ilişkide zaman zaman bir takım sorunlar olabilir. Eğer onunla bir çatışma yaşıyorsanız, işte daha sağlıklı bir iletişime sahip olmanın yolları:

* Öncelikle, karşınızdaki insanın değer yargılarını anlamaya çalışın. İlişkilerde çelişki yaratan unsurlar genelde yanlış anlamalardır. Aynı şekilde, sizin için nelerin önemli olduğunu da karşı tarafın anlamasını sağlayın. Unutmayın, siz anlatmazsanız kimse sizin aklınızdan geçenleri okuyamaz!

* Dinlemeyi öğrenin. Herkes kendine saygı duyulmasını ve ciddiye alınmayı ister. Karşınızdaki kişiyi dikkatli bir şekilde dinlerseniz, hem karşı taraf hakkında daha çok bilgi sahibi olursunuz, hem de karşınızdaki kişi sizin onu önemsediğinizi hisseder.

* Sıcak ve şefkatli olmaya çalışın. Herkes içinde küçük ve savunmasız bir çocuk barındırır. Dolayısıyla, karşı tarafa gülümseyerek, samimi bir biçimde yaklaşır ve kibar kelimeler kullanırsanız, sorunlarınızı çok daha kolay çözmeyi başarırsınız.

* Büyük tartışmalardan kaçının. Değer verdiğiniz bir ilişki yaşıyorsanız, egonuzu ve gururunuzu bir kenara bırakın. Gerilim tırmanıyorsa, geri adım atmaya ve olaya karşı tarafın bakış açısıyla bakmaya çalışın. Hatalıysanız özür dileyin ve hatta bu özürü içten bir şekilde dilemeye gayret edin.

* Duygularınızı mutlaka paylaşın. Karşı tarafa karşı açık olun, neyi neden yaptığınızı açıklayın, iletişim kurun. Sakın imalarda bulunup laf sokmayın, mümkün olduğu kadar açık ve direkt olun.

* İlişkilerin temelinde güven duygusunun yattığını sakın unutmayın ve bu güven duygusunu geliştirmek için de biraz çaba harcayın, verdiğiniz sözleri tutun, yalan söylemeyin.

* Sonuca ulaşmak için biraz sabredin. İyi bir ilişki emek ister ama sonuç herşeye değer!...