18 Haziran 2008 Çarşamba

Dinlemek ve Konuşmak Konusunda Budist Öneriler...


Dinlemek...

* Derin nefes alın, bedeninizi gevşetin ve arkanıza yaslanarak konuşmasını hiç bölmeden karşınızdakini (eşiniz, sevgiliniz) dinleme durumuna gelin. Nefes almaya ve gevşemeye devam edin.

* Karşınızdaki insana yol göstermeye çalışmadan, ona çözüm yolları önermeden, hiçbir şey belirtmeden, sözünü kesmeden ya da kendinizi savunmaya kalkışmadan onun dünyasına girmeye ve onu anlamaya çalışarak dinleyin.

* İçinizde azıcık da olsa önerilerde bulunma, onu rahatlatma ve kendinizden bahsetme arzusunun varlığını hissedip hissetmediğinizin farkına varın. Nefes alın.

* Birşey söylemek istediğinizi hissetmenize yol açan dürtülerinizin neler olduğunu anlamaya çalışın. Bu davranışlarınızın altında yargılarınız ya da endişeleriniz mi var? Karşınızdaki insanın sıkıntılarını dindirmeye, onu teselli etmeye mi yoksa kendinizden sözetmeye mi isteklisiniz? Eğer kendinizden bahsetme arzusundaysanız, acele etmeyin. Nefes alıp bekleyin. Eğer içinizden yükselen bu isteğin yargıda bulunmak ve o kişiyi değiştirmek amacı taşımadığını düşünüyorsanız, söylemek istediğiniz şeyi söyleyin.

* Onu dinlediğinizi belli edin. Eğer eşinizin bir sıkıntısı varsa, çoğu zaman sessiz kalıp onu dinlemek yeterli olur ama özellikle kadınlar yatıştırıcı ve ikna edici sözler duymaktan da hoşlanırlar.



Konuşmak...


* Nefes alın, omuzlarınızı gevşetin ve iyice geriye doğru yaslanın. Nefesinizi tuttuğunuzda konuşmaya çalışmayın. Bazı insanlar derin bir nefes alıp sanki birileri kendilerini susturacakmış gibi son sürat konuşmaya başlarlar.

* Doğru ve samimi ilişkilerin kişisel deneyimleri paylaşmakla gerçekleştiğini unutmayın.

* Gereğinden fazla ayrıntıya girmekten kaçının. İletmek istediğiniz mesajın özünü anlatın. Geçmişle ilgilikapsamlı bilgiler ya da diğer insanlarla ilgili ayrıntılar kendi deneyimlerinizin özünün anlaşılmasını zorlaştırır.

* İletişimin enerji düzeyine dikkat edin. Doğru bir iletişim canlı ve akıcı olacaktır. Enerji azaldıkça ya da kendinizi sıkıcı veya anlamsız hissettiğinizde konuşmanıza ara verin ya da konuşmanızı sonlandırın.

* Hiç durmadan konuşmayın. Zaman zaman konuşmanıza ara verin ve nefes alın. Böylece karşınızdaki kişi size yanıt verebilme şansını bulur. Siz de kendinizi dinleme olanağını.

* Dinleyicinin tepkilerine dikkat edin. Siz konuşurken etrafa mı bakıyor, parmaklarını kilitlemiş vaziyette mi oturuyor yoksa gözlerinizin içine bakarak ve ilgiyle mi dinliyor sizi?

* Konuşmanıza ne zaman son vereceğinizi kavrayın. Karşılıklı konuşmayı tam da güzel bir bağlantı yakalamışken güzel bir anda bırakmak karşı tarafta daha pozitif bir etki yaratacaktır.